Materialer til bilrudeskift

By:

Inden du kan udføre et bilrudeskift på ordentlig vis selv, kræver det et par bestemte materialer. Du skal først og fremmest købe et nyt forrudeglas. Du bør dog være opmærksom på, at der er stor forskel på disse autoglas. Selvom glasset er E-mærket, kan det alligevel godt være af utrolig dårlig kvalitet. Det er næsten uundgåeligt, at der forekommer fejl i produktionen af glas. Derfor bør du undersøge glasset grundigt.

Når du skal vælge autoglas, vil du opleve, at der er mange glas, der buer. Dette er som udgangspunkt ikke tiltalende, men hvis glasset ikke buer i synsfeltet eller ikke overstiger den grad, der er fastfast for den pågældende type af rude, kan det alligevel bruges. Dernæst kan du købe et rudemonteringssæt, der indeholder alt til et rudeskift. Dette koster omkring 250 kr.

Hvis sugekopper ikke medfølger, er det en rigtig god ide at købe disse derudover. Det kan gøre udførelsen en del lettere, da det ellers kan være svært at håndtere en forrude – og især, hvis du blot er én mand. Oftest indeholder et monteringssæt en helt konkret manual med dertilhørende billeder.

Step by step

I det følgende kan du læse en konkret guide på 13 punkter omkring, hvordan du kan udføre et bilrudeskift på egen hånd.

 1. Afmonter alle dæklister.
 2. Dæk alle åbninger med afdækningstape.
 3. Skær forruden fri med skæretråd – eller en kniv, hvis du er mere tryg i dette.
 4. Fjern den beskadigede bilrude ved hjælp af sugekopperne.
 5. Kontroller, at den nye forrude passer, ved at prøvemontere den.
 6. Rens den nye forrude.
 7. Den nye forrudes limflade påføres.
 8. Skær den overskydende limkant ned til 1-2 mm.
 9. Rens falsen og den resterende limkant.
 10. Tildæk de mindre skader på lakken. Hvis du oplever større skader på lakken, bør du kontakte værkstedet.
 11. Påfør limen med en trekantsdyse på ruden.
 12. Placer forruden ved hjælp af sugekopperne.
 13. Påsæt igen dæklister.

Nu har nu helt selv udskiftet forruden på din bil – forhåbentlig uden de store komplikationer. Ved trin to kan der dog være forekommet rust i ruderammen. Det er ikke ualmindeligt, men det skal naturligvis behandles. Dette kan du gøre ved at slibe rusten væk. Hvis det ikke hjælper, er det i nogle tilfælde nødvendigt at påsætte et helt nyt stykke metal. Hvis det bliver tilfældet, bør du kontakte en professionel, således metalstykkerne bliver placeret korrekt og ikke får betydning, når du skal påsætte den nye forrude.

Da glasset kan være meget skrøbeligt, kan det være en god ide, gennem en visuel præsentation, at få en fornemmelse af, hvordan det skal håndteres, inden du begynder på forrudeskiftet.

Du kan også få andre til at skifte forrude for dig.

Posted in: forrude